Tapahtumat
silja varjokäsi jpg.jpg

Ihminen kuvassa – varjoko vain?

21.6.2017 15:24

Semiotiikan maailmankonferenssi Liettuan Kaunasissa 26.–30.6.2017. Silja Nikula esittelee PROMEQin kuvastoa. Miksi ihminen on kuvassa vain varjo tai heijastus? Joskus hänestä näkyvät kädet, mutta toisinaan hän jää pelkän mielikuvituksen varaan. Nämä ovat keinoja välttää stereotypioita identiteettien esittämisessä. Kuvan abstrahointi häivyttää vaikutelmaa, että kaikki yksilöt ryhmän sisällä olisivat samanlaisia. Pelkistämisen myötä kuvasta tulee käsitteellinen ja se lähenee visuaalista kieltä.

Esityksessään Negotiating meanings in visual representations taiteen tohtori Silja Nikula lähestyy kulttuurisia identiteettejä visuaalisen retoriikan näkökulmasta. Hän käsittelee kysymystä, kuinka visualisoida yksilöitä, ryhmiä ja ihmisiä yleisesti. Puheenvuoro rakentuu PROMEQin viestinnästä poimittujen kuvaesimerkkien pohjalle.

Suunnittelijoilla on valta valita kuvat ja jakaa niitä yleisölle, joten niiden käyttöön liittyy eettisiä kysymyksiä. Ryhmään kuuluville kuvat voivat tarjota kohteen samastua. Toisaalta mediaesitykset muovaavat myös ulkopuolisille käsitystämme todellisuudesta.

Ihmiselle on esimerkiksi luontaista luokitella asioita kategorioihin. Prototyyppi on ryhmänsä tyypillisin edustaja. Kun identiteetit rakennetaan ennen muuta erossa, suunnittelijakin tulee helposti korostaneeksi eroja. Kuvat saattavat toisintaa yksipuolista ja kaavamaista näkyä ryhmän olemuksesta.

Visuaalisen retoriikan näkökulmasta on kiinnostavaa, miten kuvat luovat merkityksiä ja kuinka katsojat tulkitsevat niitä eri käyttötilanteissa. Tulkintaan vaikuttavat oman kulttuurin merkitysjärjestelmät ja esittämisen konventiot, jotka helposti näemme luonnollisina. Sosiaalinen semiotiikka tutkii, miten ihmiset käyttävät merkkejä yhteisöllisen elämisen rakentamiseen.

13th World Congress of Semiotics


Lisätiedot:

 Silja Nikula, tutkijatohtori, TaT
Lapin yliopisto
PROMEQin vuorovaikutusvastaava
silja.nikula(at)ulapland.fi

 

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK