Uutiset
sivulle cropattu ja valaistu seminaarikuva siljalta.jpg
Seminaarin avasi dekaani, professori Sari Rissanen Itä-Suomen yliopistosta.

Oikeilla työkaluilla parhaat tulokset

30.5.2019 15:24

PROMEQ-päätösseminaarissa julkistettiin työkalupakki vaikuttavaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Emeritaprofessoriksi siirtyvä, tutkimuskonsortiota johtanut Marja Vaarama sai yhteistyökumppaneilta kiitokset laaja-alaisuudesta ja rohkeudesta.

Johtaja Taina Mäntyranta sosiaali- ja terveysministeriöstä totesi, että terveyserojen kaventaminen on tärkeä tavoite, johon kannattaa satsata. Se on myös oikeudenmukaista. Hyvinvoinnin ja terveyden eriarvoisuutta ei voida kaventaa yksilöratkaisuilla, vaan yhteisöllisillä ratkaisuilla. Myös kansantalous kohenee heikoimpien työ- ja toimintakyvyn parantuessa.

Taina Mäntyranta painotti, että tutkimusta tarvitaan, ja sen tulokset täytyy kääntää politiikan kielelle. Myös loppuseminaarin teemana ollut hyvinvoinnin edistämisen käsite täytyy avata ja selventää. Hän kiitteli professori Marja Vaaramaa monipuolisena tutkijana, joka osaa yhdistää sekä sosiaali- että terveyspolitiikan tulokulmat.

Sosiaalipalveluiden ja sosiaalityön vaikuttavuutta urallaan monipuolisesti tutkinut professori Marja Vaarama sanoi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vaativan kokonaiskuvaa tilanteesta, poikkipoliittista ja –hallinnollista yhteistyötä, sekä välineitä vaikuttavaan erojen vähentämiseen. Hän kiteytti yhteiskunnan sosiaalisen laadun näkyvän siinä, miten ihmiset itse sen kokevat.

PROMEQ-hankekokonaisuus on kolmen vuoden ajan tutkinut ja kehittänyt kokonaisvaltaista hyviä käytäntöjä ja keinoja eriarvoisuuden vähentämiseen yhteistyössä neljän haavoittuvan väestöryhmän (pitkäaikaistyöttömät, pakolaiset, koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevat nuoret sekä yksin asuvat ikäihmiset), palveluammattilaisten, järjestöjen ja päätöksentekijöiden kanssa.

Päätösseminaarissa julkistettiin hankkeen tuottama, sosiaalisen laadun malliin perustuva monitasoinen arviointitapa hyvinvoinnin arviointiin. Tutkimuksessa on saatu näyttöä osallistavista ja vaikuttavista käytännöistä, joilla voidaan parantaa haavoittuvien ryhmien hyvinvointia ja terveyttä. Toimijoiden käyttöön on tuotettu kypsyysanalyysimalli, jollavoi arvioida ja kehittää oman strategiatyön vaikuttavuutta.

Tulokset on koottu ”työkalupakkiin”, jonka antia käytännölle tutkijat ja hankkeen ulkopuoliset asiantuntijat arvioivat yhdessä. Seminaarin juontanut toimittaja Anna-Stina Nykänen piti tiiviin aikataulun kurissa ja nosti kysymyksillään esiin uusia näkökulmia menetelmien vaikuttavuuteen. Yleisön kommenteissa kuultiin, että innovaatioita on jo omaksuttu ja alettu hyödyntää käytännössä.

Seminaariin pääset mukaan myös jälkikäteen videostreamin kautta. 

Työkalupakin voit ladata PROMEQ-verkkosivuilta.

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK