Uutiset
tiukkaancropattu pekka rissanen kustannusvaikuttavuus (c) Tomi Mäki-Opas.jpg
Professori Pekka Rissanen kertoi sosiaalisen markkinoinnin kustannusvaikuttavuudesta. Kuva (c) Tomi Mäki-Opas.

Tutkijat ja toimijat pohtivat hyvinvointia yhdessä

19.11.2018 16:00

Alueellisessa PROMEQ-seminaarissa Jyväskylässä eri hyvinvointipalveluiden suunnittelijat ja toteuttajat pääsivät kuulemaan tutkijoiden näkökulmia palveluohjaukseen ja palveluiden tuottamiseen.

Tutkimusjohtaja Tomi Mäki-Opas valotti sosiaalisen laadun käsitettä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen viitekehyksenä ja vertasi Keski-Suomen lukuja muuhun maahan.

”Keski-Suomi on kuin Suomi pienoiskoossa”, kommentoi dosentti Päivi Fadjukoff Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymästä.

”Meillä on hyviä ja huonoja alueita, ja meidän täytyisi löytää mekanismit hyvinvoinnin erojen kaventamiseen ja hyvinvoivien yhteisöjen synnyttämiseen Keski-Suomeen.”

Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat olleet mukana kahdessa PROMEQ-hankkeen interventiossa. Toisessa on selvitelty palveluohjauksen hyvinvointivaikutuksia ikäihmisten keskuudessa, toisessa monialaisten yhteispalveluiden vaikutuksia pitkäaikaistyöttömien hyvinvointiin.

Ikäihmisten keskuudessa toteutetun palveluohjauksellisen intervention hyvinvointivaikutuksia esitteli tutkija Sirpa Kannasoja.

Pitkäaikaistyöttömien osalta interventioiden tuloksia valottivat professori Mikko Mäntysaari ja tutkija Sami Ylistö. Asiakas- ja palveluohjauksen valmistelija Anu Pihl totesi nykyisen järjestelmän olevan työttömien kannalta hyvin pirstaleinen. Hän uskoo, että soteuudistus voi parantaa palveluiden koordinointia.

Professori Pekka Rissanen Tampereen yliopistosta on mitannut interventioiden kustannuksia ja tuloksia. Hänen esityksensä käsitteli sosiaalisen markkinoinnin kustannusvaikuttavuutta.

Vilkkaana polveilleessa loppukeskustelussa etsittiin käytännön keinoja tutkimustulosten hyödyntämiseksi. Keskustelua kommentoinut sote-vastuuvalmistelija Mikael Palola oli tyytyväinen tilaisuuden antiin. Maakuntauudistusta valmisteleva Keski-Suomi 2021 tarvitsee jäsennettyä ja eri näkökulmista sanoitettua tietoa hyvinvoinnista laajasti ymmärrettynä.

"Mielestäni seminaarin aiheet ja tutkimuksen esittely antoivat meille uusia näkökulmia esteiden ja vajeiden tunnistamiseen, ja myös välineitä lähteä etsimään keinoja niiden poistamiseksi, perinteisten korvaavien palveluiden järjestämisen rinnalle.”

Mikael Palola toivoo, että vuoropuhelu eri tutkimusyhteisöjen ja tutkijoiden kanssa jatkuu tiiviinä.

”Ei vain yksipuolisesti niin, että me maakuntana olemme saavana osapuolena, vaan että onnistuisimme luomaan maakunnan toiminnasta aidon ekosysteemin, joka olisi tutkijoille mielenkiintoinen ja houkutteleva.”

Seminaarin esitykset voit ladata täältä.

Sosiaalinen laatu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen viitekehyksenä – Keski-Suomi vs. muut ja koko maa

Pitkäaikaistyöttömien hyvinvointi ja monialaiset yhteispalvelut

Ikäihmisten keskuudessa toteutettu palveluohjauksellinen interventio ja sen hyvinvointivaikutukset

Ovatko interventiot kustannusvaikuttavia?

 

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK